Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "Ziua tăcerii" la Chişinău

„Ziua tăcerii” la Chişinău

Sâmbătă, în R. Moldova, este aşa-numita „zi a tăcerii”, când campania electorală este interzisă. Alegerile locale sunt considerate un test important pentru AIE, de guvernare. În R. Moldova, sâmbătă este ultima zi înainte de alegerile locale, considerate a fi un test important pentru partidele din AIE, de guvernare. Miza e deosebit de importantă în Chişinău, unde opoziţia comunistă a înaintat un candidat
puternic, plasat pe locul doi în sondaje, după actualul primar liberal Dorin Chirtoacă.

Peste 2 milioane şi jumătate de alegatori sunt asteptati duminica la scrutin, în cadrul căruia vor fi aleşi aproape 900 de primari si peste 19.000 de consilieri locali, raionali si muncipali.

Miza politică cea mai mare este considerată a fi Primăria Chişinău, cursă în care s-au înscris 13 candidaţi, însă adevărata luptă se va da între actualul primar liberal Dorin Chirtoacă şi comunistul Igor Dodon.

Comuniştii au investit mult pentru a obţine Primăria Chişinău, în speranţa de a-şi lua revanşă pentru eşecul în parlamentare şi a-şi face astfel un cap de pod pentru revenirea la putere în eventualele alegeri parlamentare anticipate care ar putea avea loc ca o consecinţă a crizei politice generate de imposibilitatea partidelor de la guvernare de a alege un şef de stat.

Sondajele indică asupra faptului că Dorin Chirtoacă ar avea şanse de a obţine victoria din chiar primul tur de scrutin, însă decisivă în această situaţie va fi mobilizarea electoratului tânăr, care însă tradiţional este mai puţin activ decât electoratul mai învârstă, care votează preponderent pentru comunişti.

Observatorii politici de la Chişinău spun că cel mai probabil scenariu este cel în care Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon vor ajunge să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin, care va avea loc peste alte două săptămâni.

http://romania-actualitati.ro/ziua_tacerii_la_chisinau-29769